5 essentiële tips voor een effectief verduurzaming rapport

In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel voor bedrijven en instellingen om effectieve verduurzamingsrapporten te creëren. Deze rapporten helpen niet alleen bij het voldoen aan wettelijke vereisten, maar dragen ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het optimaliseren van energieverbruik. Hier zijn vijf essentiële tips voor het opstellen van een effectief verduurzamingsrapport.

Belangrijke Punten

 • Zet in op energie-efficiënte verlichting om het energieverbruik aanzienlijk te verminderen.
 • Optimaliseer het energieverbruik voor verwarmen en koelen door gebruik te maken van slimme technologieën en gedragsverandering.
 • Investeer in isolatie om warmteverlies te minimaliseren en de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren.
 • Voer energiebesparende maatregelen door die op de erkende maatregelenlijst (EML) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan.
 • Rapporteer de uitgevoerde energiebesparende maatregelen uiterlijk 1 januari 2024 via het eLoket van de RVO, met gebruik van een eHerkenningsmiddel niveau 2+ of hoger.

1. Verlichting

1. Verlichting

Het overstappen op LED-verlichting is een van de meest effectieve manieren om het energieverbruik in gebouwen te verminderen. LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele verlichtingsopties en hebben een langere levensduur, wat zowel kostenbesparingen als milieuvoordelen oplevert.

Het is essentieel om de juiste lichtintensiteit en het optimale lichtspectrum voor uw specifieke toepassing te kiezen. Dit kan de productiviteit en het welzijn van werknemers verbeteren.

Daarnaast biedt de implementatie van dimbare LED-verlichting de mogelijkheid om het lichtniveau aan te passen aan de behoefte, wat verder bijdraagt aan energiebesparing. Het experimenteren met verschillende lichtspectra kan ook voordelen bieden voor specifieke sectoren, zoals de glastuinbouw.

2. Optimaliseren van energieverbruik voor verwarmen en koelen

2. Optimaliseren van energieverbruik voor verwarmen en koelen

Het optimaliseren van het energieverbruik voor verwarmen en koelen is cruciaal voor het verduurzamen van gebouwen. Een efficiënte inrichting van deze systemen kan aanzienlijk bijdragen aan energiebesparing en het verminderen van de CO2-uitstoot.

 • Zorg voor een regelmatige onderhoud van verwarmings- en koelsystemen.
 • Investeer in slimme thermostaten die de temperatuur automatisch aanpassen aan de behoefte.
 • Overweeg de installatie van een warmtepomp als een duurzamer alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.

Het is essentieel om te investeren in isolatie om het energieverbruik voor verwarmen en koelen te minimaliseren. Goede isolatie houdt de warmte binnen tijdens de winter en buiten tijdens de zomer, wat leidt tot minder energieverbruik en lagere energiekosten.

Door deze stappen te volgen, kunt u niet alleen bijdragen aan een duurzamere toekomst, maar ook aanzienlijk besparen op uw energierekening. Het is belangrijk om regelmatig de prestaties van uw systemen te evalueren en waar nodig aanpassingen te maken.

3. Isoleren

3. Isoleren

Isolatie speelt een cruciale rol in het verduurzamen van gebouwen. De beste energie is de energie die je niet gebruikt, en daarom is het essentieel om te investeren in goede isolatie. Door gebouwen te isoleren, kan men significant besparen op energiekosten en tegelijkertijd het comfort binnenshuis verhogen.

Het is belangrijk om te overwegen dat niet alle isolatiemaatregelen gelijk zijn. Zorg ervoor dat de gekozen isolatiemaatregelen voldoen aan de gestelde voorwaarden, zoals een minimale Rd-waarde of een maximale U-waarde voor isolatieglas.

Subsidies kunnen een belangrijke rol spelen bij het financieren van isolatieprojecten. Hieronder volgt een lijst met stappen om in aanmerking te komen voor subsidie:

 1. Controleer of uw project voldoet aan de voorwaarden van de Subsidieregeling Wagenings Isolatieprogramma.
 2. Download de maatregelenlijst van de regeling.
 3. Zorg ervoor dat de isolatiemaatregelen op de lijst staan en voldoen aan de specifieke voorwaarden.
 4. Dien uw aanvraag in voor subsidie.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kunt u de financiële last van uw isolatieproject verlichten en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.

4. Energiebesparende maatregelen

4. Energiebesparende maatregelen

Het implementeren van energiebesparende maatregelen is cruciaal voor elk bedrijf dat streeft naar duurzaamheid en kostenreductie. Het toepassen van hernieuwbare energie, gedragsveranderingen en slimme technologie in woningen kan leiden tot aanzienlijke CO2-reducties en energiebesparingen, wat bijdraagt aan een groenere en duurzame leefomgeving.

Het is essentieel om een strategisch plan te ontwikkelen dat niet alleen gericht is op de korte termijn, maar ook de langetermijnvoordelen in overweging neemt.

Een effectieve aanpak omvat vaak een combinatie van verschillende maatregelen. Hieronder volgt een lijst van enkele veelvoorkomende energiebesparende maatregelen:

 • Inzet van ledlampen als zuinige verlichting
 • Optimaliseren van energieverbruik voor verwarmen en koelen
 • Wand- en vloerisolatie
 • Waterbesparende maatregelen

Deze maatregelen kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van energieverbruik en het verlagen van de operationele kosten. Het is belangrijk om regelmatig de effectiviteit van geïmplementeerde maatregelen te evalueren en waar nodig aanpassingen te maken.

5. Rapportage via eLoket van de RVO

5. Rapportage via eLoket van de RVO

Het correct rapporteren van uitgevoerde energiebesparende maatregelen is een cruciale stap in het verduurzamingsproces van uw onderneming. Uiterlijk 1 januari 2024 dient u te rapporteren welke maatregelen zijn genomen. Dit doet u via het eLoket van de RVO, toegankelijk via mijn.rvo.nl/eloket/login-start.html. Voor toegang heeft u een eHerkenningsmiddel niveau 2+ of hoger nodig.

Voor een soepele rapportageproces is het essentieel dat u alle benodigde documentatie bij de hand heeft.

Het invullen van de rapportage kan complex zijn. Indien u hulp nodig heeft, biedt de RVO ondersteuning bij het bepalen van de toepasbare maatregelen en het correct invullen van de lijst. Hieronder vindt u een overzicht van de stappen voor een succesvolle rapportage:

 1. Verzamel alle documentatie over de uitgevoerde maatregelen.
 2. Controleer of deze maatregelen overeenkomen met de erkende maatregelenlijst (EML).
 3. Log in op het eLoket met uw eHerkenningsmiddel.
 4. Vul de rapportage in en dien deze in vóór de deadline.

Het tijdig en correct rapporteren is niet alleen een wettelijke verplichting, maar draagt ook bij aan de transparantie en geloofwaardigheid van uw duurzaamheidsinspanningen.

Conclusie

Het opstellen van een effectief verduurzaming rapport is een essentiële stap voor bedrijven die hun energieverbruik willen optimaliseren en hun CO2-uitstoot willen verminderen. Door de juiste maatregelen te identificeren, te implementeren en te rapporteren, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen realiseren en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Het is belangrijk dat bedrijven de beschikbare hulpmiddelen en adviezen benutten, zoals de erkende maatregelenlijst (EML) en de ondersteuning van energieadviseurs, om hun verduurzamingsprocessen zo effectief mogelijk te maken. Laten we samenwerken aan een groenere en meer duurzame bedrijfswereld.

Veelgestelde vragen

Hoe moet ik rapporteren welke energiebesparende maatregelen ik heb uitgevoerd?

Je moet uiterlijk 1 januari 2024 rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt uitgevoerd via het eLoket van de RVO: https://mijn.rvo.nl/eloket/login-start.html. Hiervoor heb je een eHerkenningsmiddel niveau 2+ of hoger nodig.

Welke energiebesparende maatregelen moet ik doorvoeren?

Je moet alle maatregelen doorvoeren die op de erkende maatregelenlijst (EML) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan en die voor jouw bedrijf toepasbaar zijn. Dit omvat besparen op verlichting, het optimaliseren van energieverbruik voor verwarmen en koelen en isoleren.

Wat als ik hulp nodig heb bij het invullen van de lijst of het bepalen van de prioriteit voor verduurzaming?

Tijdens de kick-off bijeenkomst ontvang je tips die je zelf kunt toepassen en door kunt vertellen aan anderen. Je ontvangt ook kortingsbonnen, uitleg en een duidelijk overzicht met de tips die de meeste impact hebben.

Waarom is besparen niet altijd een prioriteit voor bedrijven?

Volgens projectleider Roy Ellenbroek behoort besparen niet tot de corebusiness van bedrijven en is er altijd wel iets anders dat op een werkdag méér aandacht vraagt. Daarom investeren ondernemers daar niet vanzelfsprekend in.

Wat is de eerste stap naar het worden van een energieneutraal bedrijf?

De eerste stap is het uitvoeren van een scan om inzicht te krijgen in het huidige energieverbruik, waar de besparingsmogelijkheden liggen, en welke stappen nodig zijn om energieneutraal te worden. Deze scan toont ook de benodigde investering en de opbrengsten daarvan.

Zijn bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen?

Ja, al sinds de jaren 90 zijn bedrijven en instellingen volgens de Wet milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen.

Scroll to Top