Energielabels en hun impact op de waarde van woningen

Energielabels zijn een belangrijk onderdeel van de huizenmarkt, omdat ze een indicatie geven van de energie-efficiëntie van een woning. De labels variëren van A (zeer efficiënt) tot G (minder efficiënt) en geven aan hoeveel energie een woning verbruikt en hoeveel de energiekosten zijn. De impact van energielabels op de waarde van woningen kan op verschillende manieren worden bekeken, zoals de verkoopprijs van woningen met verschillende energielabels, hoe energie-efficiëntie zelf de woningprijzen beïnvloedt en hoe energielabels kopers en huurders aansporen tot energie-efficiëntere keuzes.


Uit onderzoek is gebleken dat woningen met een hogere energielabel een hogere verkoopprijs hebben en energie-efficiëntere woningen een hoger prijsniveau hebben. Energielabels kunnen ook bijdragen aan het verlagen van de energieverbruik en -kosten op de lange termijn, wat kan leiden tot lagere woonlasten voor huiseigenaren. In het algemeen kan worden gesteld dat energielabels een positief effect hebben op de marktwaarde van woningen.

Hoe energielabels de verkoopprijs van woningen beïnvloeden

Een eerste manier om de impact van energielabels op de marktwaarde van woningen te bekijken, is door te kijken naar hoe woningen met verschillende energielabels op de markt worden verkocht. Uit onderzoek is gebleken dat woningen met een hogere energielabel gemiddeld een hogere verkoopprijs hebben dan woningen met een lagere energielabel. Dit komt omdat woningen met een hogere energielabel als meer waardevol worden gezien omdat ze minder energie verbruiken en dus lagere energiekosten hebben.

Hoe energie-efficiëntie de waarde van woningen beïnvloedt

Een tweede manier om de impact van energielabels op de marktwaarde van woningen te bekijken, is door te kijken naar hoe energie-efficiëntie zelf de woningprijzen beïnvloedt. Onderzoek heeft aangetoond dat woningen die energie-efficiënter zijn, gemiddeld een hogere verkoopprijs hebben dan woningen die minder energie-efficiënt zijn. Dit komt omdat kopers bereid zijn om meer te betalen voor een woning die lagere energiekosten heeft, omdat dit op termijn kan leiden tot lagere woonlasten.

Hoe energielabels kopers en huurders aansporen tot energie-efficiëntere keuzes

Het gebruik van energielabels kan ook kopers en huurders aansporen tot het maken van energie-efficiëntere keuzes. Uit onderzoek is gebleken dat kopers en huurders geneigd zijn om woningen met een hogere energielabel te kiezen boven woningen met een lagere energielabel. Dit komt omdat een hogere energielabel wordt gezien als een teken van een woning die energie-efficiënter is, wat op termijn kan leiden tot lagere woonlasten.

In het algemeen kan worden gesteld dat energielabels een positief effect hebben op de marktwaarde van woningen. Doordat ze de energie-efficiëntie van woningen meten en communiceren, helpen ze kopers en huurders om bewuste keuzes te maken wat betreft de energie-efficiëntie van de woningen waarin ze wonen. Bovendien kunnen energielabels ook bijdragen aan het verlagen van de energieverbruik en -kosten op de lange termijn, wat kan leiden tot lagere woonlasten voor huiseigenaren.

Lees meer over hoe Altum AI inzicht geeft in de toegevoegde waarde van energielabels: Verduurzaming API

Scroll to Top